Alla inlägg den 26 januari 2009

Av Joakim - 26 januari 2009 15:54

Efter en tid med lite motivationsbrist orsakad av att jag och min nya tränare sen september 2008 inte var riktigt överrens om vad som skulle göra mig till en bättre triathlet. Efter några veckors funderande dag och även vissa nätter var jag iaf överrens med mig själv att jag inte skulle bli bättre om jag fortsatte efter hans program, så sen förra måndagen tränar jag mig själv igen. Vi (jag o tränaren) är absolut inte ovänner utan uppbrottet kom av för stor skillnad i grundfilosofin gällande träning och vila. Efter några år i sporten tror jag att jag har en ganska ovanlig träningsfilosofi för att vara triathlet och särskilt långdistanstriathlet. Våra delade meningar har skapat ganska mycket negativ stress för mig de senaste veckorna och förra veckan fick bli en nystart med nytt träningsupplägg och massor av motivation.


Nu har jag gått tillbaka till det upplägget jag körde förra säsongen med några justeringar eftersom jag blivit bättre. Det ger ju en ganska stor trygghet att köra något jag vet fungerar men samtidigt finns ju alltid risken att jag slutar utvecklas om jag inte vågar prova något nytt, det är ju där en tränare kommer in... Mitt träningsupplägg delar jag in i några olika faser fram till huvudtävlingen, detta för att få en överblick på säsongen men också för att olika tider av säsongen fokusera på olika saker. Under vintern fokuserar jag på högintensiv träning, i vardagsspråk kallat för kvalitetsträning. Jag använder inte det uttrycket eftersom jag vill tro att all min träning är av god kvalitet, detta innefattar även vilan. De högintensiva passen består av två tröskelpass och ett VO2Max-pass. På cykel kör jag 6-8x8min,på laktattröskeln, med 2min vila och ett pass med 4x4min, VO2Max, med 4min vila och sen springer jag ett pass med långa intervaller som är 3-5x10min med 2min vila.

Förra veckan var det premiär för löpintervaller sen IM Arizona och som alltid när det gäller löpning ska man vara ödmjuk, jag började med 3x10min och dessutom på löpband eftersom vädret inte tillät löpning utomhus. Det gick över förväntan och de två första intervallerna avverkades på 3:30-fart utan någon större ansträngning, så tre minuter in på sista intervallen höjde jag farten till 3:20-fart som jag höll relativt enkelt sista sju minuterna :-) Nu sprang jag ju på löpband så hastigheten kan ju inte överföras direkt till utomhuslöpning och bandet kan ju vara lite okalibrerat men en svag indikation på att jag fortfarande kan springa ser jag det som...


Ovido - Quiz & Flashcards