Alla inlägg den 12 juli 2009

Av Joakim - 12 juli 2009 17:05

För några dagar sedan fick jag en kommentar/fråga som jag tänkte svara på i form av ett blogginlägg.

Frågorna:

Hur långt innan kalmar börjar toppningen och käkar alla ni som kör ironman fet proteinrik mat? Det diskuteras inte så mkt längre på bloggar,är det för att det är en självklarhet med energifördelningen bland triathleter? lycka till i kalmar:-) 


Svar:

Hur långt innan toppningen börjar beror ju på vad man menar med toppning. De sista 6 veckorna inna tävlingen kör jag mycket specifik ironmanträning, dvs långa pass kombinerat med pass på och strax över tävlingsfart. Eftersom det sliter mycket blir det också mer vila än på våren. De sista två veckorna tränar jag inte särskilt mycket förutom att köra några få pass och mellan dem vila.


Angående matfrågan så är det korta svaret att jag inte diskuterar att äta fet och proteinrik mat för att det just är en självklarhet...att INTE äta så.

Jag har aldrig förstått varifrån kolhydratskräcken kommit från och vad jag vet finns det ingen forskning som visar att det skulle vara bra att utesluta kolhydrater, tvärt om.

Protein behövs men ska inte överdoseras då det bara påfrestar njurarna. Är du en mycket aktiv uthållighetsidrottare behöver du 1.6 gr protein / kg kroppsvikt / dygn och det får man i sig utan att ta tillskott då vi svenskar äter mycket mjölkprodukter. Idrottar man inte räcker det med ca 0.8 gr / kg kroppsvikt.

Att äta fett är viktigt för massa kroppsfunktioner, bla upptaget av fettlösliga vitaminer men att trycka i sig mer än 30% av det totala energibehovet i fett är onödigt. Ät istället fett från bra fettkällor som tex fet fisk och nötter. Fett innhåller mer än dubbla energimängden mot protein och klohydrater och som uthållighetsidrottare är vikten viktig för prestationen. Och även om det är tabu att säga det så skulle en stor del av svenska folket må väldigt bra av att tappa ett par tre fyra fem kilon.

Att äta mer fett för att på så sätt vänja kroppen att bränna fett är något som låter rimligt och många gör så men det finns lite forskning som stöder detta. Och den forskningen visar också att fettförbränningen avstannar när man äter massa kolhydrater vilket de flesta gör under tävling, gel, bars och sportdryck är i princip socker med smak på och då verkar det för mig dumt att träna på att äta fett för att sedan helt byta taktik på tävling. Om någon vill köra en marathon eller ironman på smör så testa och ring mig sen och berätta hur det gick :-)


Den absolut viktigaste anledningen till att äta kolhydrater under passen och absolut efter passen är återhämtningen. Din återhämtning försämras radikalt om du inte fyller på depåerna och efter några dagar kommer du knappt orka gå ur sängen. Träningen blir lidande då du måste köra väldigt lugnt för att inte gå in i väggen samt att du blir mer mottaglig för infektioner. Dessutom kommer kroppen att uppfatta detta som svält och då utsöndras stresshormoner som också försämrar återhämtningen. Så var inte rädda för att äta kolhydrater, dessa behövs om man inte gör annat än att förbränner dem under träning. Det innebär dock inte att man ska frossa i pasta och läsk utan att du ska äta så mycket du behöver för att orka med ditt vanliga liv + träningen. Ät protein från blandade proteinkällor, ät fett från blandade fettkällor men uteslut härdade fetter som finns i mycket bröd, kex och kakor och ät kolhydrater, både snabba och långsamma.

Ät lagom, du går upp i vikt om du äter mer än du förbränner oavsett om energin kommer från choklad, avokado eller frukt. 



Ovido - Quiz & Flashcards